מהו אסבסט?
אסבסט הוא מינרל טבעי שהיה מפורסם בעבר בשל סגולותיו הייחודיות. מוכר בעיקר בעמידותו לאש ויכולות הבידוד שלו. השימוש באסבסט בא לידי ביטוי במוצרים שונים, החל מחליפות מגן למכבי אש ועד לחומרי בנייה מסחריים שבהם כתשו אותו לאבק וערבבו אותו עם מלט.
ישנם שישה סוגי אסבסט מוכרים – כריזוטיל ,אמוסיט, ריבקיט, טרמוליט, אקטינוליט ואתנופיליט.
כריזוטיל המוכר כאסבסט לבן הוא סוג האסבסט הנפוץ ביותר – 90% לערך מהאסבסט התעשייתי בעולם הוא כריזוטיל. הסיבים של אסבסט זה ארוכים יותר מהסיבים של סוגי האסבסט האחרים ותומכי השימוש באסבסט טענו שסוג זה לא מסוכן כמו שאר סוגי האסבסט. אך מחקרים מדעים אישרו כי השימוש בו גורם לאותן מחלות והוא מסוכן לבריאות.
אמוסיט המוכר כאסבסט חום נחשב מסוכן יותר מכריזוטיל שמקורו העיקרי בדרום אפריקה. נעשה בו שימוש בעבר בעיקר במוצרי בנייה.
ריבקיט המוכר כאסבסט כחול נחשב למסוכן ביותר מבין סוגי האסבסט מכיוון שהסיבים שלו דקים במיוחד השימוש בו מועט יחסית מכיוון שאינו עמיד באש.
טרמוליט סוג פחות נפוץ של אסבסט, נעשה בו שימוש בעיקר בעליות גג.
אקינוליט אף הוא סוג לא נפוץ של אסבסט, מוצאו בעיקר בפינלנד.
אנתופיליט הוא סוג לא נפוץ אסבסט שמשמש בעיקר לחומרי בנייה.
המוצר הנפוץ ביותר הוא אסבסט-צמנט שהוא מוצר מפורסם ומוכר והוא מכיל כ- 10% סיבי אסבסט בלבד. במידה והצמנט שלם ואינו מתפורר, ניתן ברוב המקרים להשאיר אותו כמו שהוא בלא חשש שיגרום לנזק בריאותי.
מהן הסכנות הקיימות? אסבסט מסרטן
הסכנות הקיימות מאסבסט הן מהחמורות ביותר – אסבסט מסרטן. כאשר כוח מסוים פועל על אסבסט הוא מוציא לאוויר סיבים מיקרוסקופיים שאינם ניתנים לראייה על ידי עין אנושית. אותם סיבים נכנסים למערכת הנשימה ופוגעים בגוף.
כאשר משייפים או חותכים אסבסט משתחררים לאוויר מיליוני סיבים שמסכנים חיי בני אדם שבסביבה שאינם משתמשים במסכה להגנת דרכי הנשימה. בנוסף סיבי האסבסט עלולים להיצמד לגוף ולאחר מכן להתפזר במקומות בהן לא היה אסבסט מלכתחילה. ידוע על מקרים של קרובי משפחה של עובדי אסבסט אשר חלו אף הם במחלות הקשורות לאסבסט.
המחלות המקושרות לחשיפה לאסבסט:
מזותליומה –סוג נדיר של סרטן, גידול היוצר מעין מעטפת שעוטפת את איברי בית החזה. מרבית המקרים הידועים של סרטן זה קשורים לחשיפה לאסבסט.
אסבסטוזיס – מחלת ריאה שמובילה לנזק בלתי הפיך לריאה ולמעשה להפסקת פעילותה. המחלה נגרמת בגלל ניסיון הגוף להיפטר מחלקיקי האסבסט על ידי מסיסותו בחומצה. בעקבות כך נוצרות צלקות על רקמת הריאה. תקופת החביון של המחלה, הזמן שעובר עד התגלותה הנו החל ב- 10 ועד 30 שנה.
סרטן –מחלות סרטן שונות משויכות לחשיפה לאסבסט, בעיקר סרטן בית הקול (Larynx). לחשיפה לאסבסט יש גם קשר לעלייה מועטה בסיכון לסרטן בטן, קיבה והמעי הגס.
טיפול באסבסט
עניין הטיפול באסבסט בארץ מוסדר על ידי תקנות של משרד העבודה והמשרד להגנת הסביבה. נכון להיום לא ניתן לבצע עבודות באסבסט ללא אישור הועדה הטכנית הבין משרדית לאבק מזיק. צריך להימנע מפעולות שיוף, קידוח, חיתוך וכיו"ב של מוצרי אסבסט מכיוון שפעולות אלה גורמות לשחרור סיבי אסבסט לאוויר. במידה וקיים צורך לפנות את האסבסט מומלץ לפנות למומחים בתחום פינוי אסבסט, שיודעים להתמודד עם החומר המסוכן. חברת בלפור ישראל מתמחה בפרוק לוחות אסבסט והטמנתם בצורה שאינה מזיקה לסביבה או פוגעת בבני אדם.
אסבסט הוא חומר מסוכן וצריך לנקוט באמצעי זהירות מחמירים בעבודה עם החומר, נדרשת עבודה עם ציוד ואמצעי מיגון מתאימים – לא לגעת. השאירו את העבודה למומחים בתחום – בלפור ישראל.